Kuriosa
Det där ni inte trodde att ni behövde veta om Torsk på Tallinn, men som ni snart kommer inse att ni suktat efter ända sedan Vitryssland trea etta drogs ur bingoskålen. Tack till alla som bidragit med uppgifter. Utan er hade den här sidan varit rätt värdelös.

 • Kongo - vi har alla en liten Lasse Kongo inom oss, och många tittare verkar sitta inne på sanningen om vem han egentligen är. Det är lika bra att han får en egen avdelning.
 • Inte Kongo - Hemligheten bakom Rolands kulinariska äventyr, inside info från inspelningen och lite annat smått och gott. Och helt Kongo-fritt!
 • Bloopers - små missar i filmen (även solen har sina fläckar)
 • Rheborg-intervju - utdrag ur en intervju med Johan Rheborg som Café gjorde 1999

Kongo
 • Carl-Johan stötte på en klart Kongo-lik herre i Borås hösten 2004, och hör till den vakna skara som har kameran redo i sådana kritiska ögonblick. Objektet befann sig vid tillfället bakom ett marknadsstånd i centrala Borås.
  Rapporterat av Carl-Johan
 • Viktor hade en Kongo-kontakt av tredje graden i en fransk vägtull våren 2003. Lyckligtvis hade han sinnesnärvaro nog att dra upp kameran och föreviga ögonblicket. Kongo körde vid tillfället "en konstig grön lastbil med en kanot på taket".
  Rapporterat av Viktor
 • Lantmätaren Anders Söderström har haft en "jag mötte Lasse"-upplevelse under en bussresa i Riga. Två saker pekar på att chauffören inte var någon annan än Lasse Kongo: 1) "han körde om en lång bilkö på höger sida (i vägrenen) med sin tvåvåningsbuss" 2) han ser ut så här. Döm själva...
  Rapporterat av Anders Söderström, Stockholm
 • Enligt uppgifter från Ola i Umeå finns förebilden till Lasse Kongo i hans hemtrakter, där Robert Gustavsson ska ha en stuga. Han talar enligt uppgift "helt otydligt" och brukar köra buss på midsommaraftnarna. Dessutom har Ola själv sett honom som funktionär vid folkracetävlingar.
 • Ej bekräftade uppgifter säger att den busschaufför som syns på en av bilderna från Hasses sega gubbar (se Bilder) varit förebild för Lasse Kongos utseende.
 • Kongo-anekdoterna vill aldrig ta slut. Följande berättas av Perre:
  "Jo jag har jobbat på ett lager i ÅrstaDal i Stockholm, och runt 1996-2001 så jobbade det en Chaffis som var anställd av DANZAS som kom in till oss dagligen med varor, och det var totalt omöjligt o höra vad han sa. Iklädd keps och med skägg i hela ansiktet. När jag då bevittnade Torsk på Tallinn för första gången så var det ju på pricken likt. Jag vet ej var han tog vägen senare men han vart vår hjälte där iallafall."
 • Figuren Kongo-Lasse nämns redan i Percy Tårar. Närmare bestämt i näst sista avsnittet, i en intervju med skånska gangstah-rappare. Då är han dock en skåning vars lillebror gått om trean.
  Rapporterat av Tobias Galeus

upp

Inte Kongo
 • Scenerna från Paldiski Palace (åtminstone vissa av dem) är inspelade på Spånga Folkan, en samlings- och festlokal i Spånga i västra Stockholm. Inspelningen gjordes under en helg hösten 1998.
  Rapporterat av Ola Redman
 • "Inspiritionskällan till torsk på tallins roland heter krister och bor i karlstad. han är harmynt och var med i det otroligt komiska programmet om ett dansställe i karlstad som heter sandgrund. dom gjorde ett hemma hos reportage om krister där han uppträde i träningsoverall och visade upp sin dansbands pärm."
  Rapporterat av Mikael Hedgren, Värmland
 • Rolands recept på fläskfilé kommer från Annas Mat, Stora kokboken. På sidan 159 kan man läsa:
  "Helstekt fläskfilé. Fläskfilé stekt på det här viset blir saftig god och dryg. En eller ett par stora filébitar blir trevliga ministekar i det lilla hushållet..."
  Rapporterat av Rikard Skogberg, Karlstad
 • Felix receptskrin (kanske mer känt som Felix receptboxskrin) är en i högsta grad verklig produkt, som nu dokumenterats hos tittaren Michael Evervalls gamla farmor. Se och njut.
 • Robert Gustafssons dubbelgångare (syns bäst som Micke när de tar kort utanför Hasses) jobbar på Systembolaget i Jakobsberg utanför Stockholm.
  Rapporterat av Tony Lindblom
 • Initierade källor rapporterar att Henrik Schyffert fick nys om Hasses via en turistguide från Örebro. Hans spontana kommentar ska ha varit "Hasses sega gubbar, vad fan är det för ett företag?!"
 • Det ryktas att Percys favorituttryck "Icke!" även användes flitigt privat av herrar Rheborg och Inde under inspelningen.

upp

Bloopers
 • Bussgrillen som Kongo sliter sönder före lunchen i Örebro är hel igen när bussen kommer fram till Paldiski Palace.
 • Roland har svarta skor när han berättar för Percy att Micke och Lembit bråkar. När han dansade med Eda precis innan, och när han kommer tillbaka till dansgolvet efteråt, har han vita skor.
  Rapporterat av Marcus Larsson
 • Ett par busshållplatser, en spårvagn och en vägskylt avslöjar att delar av bussresan genom Sverige egentligen är en bussresa genom Stockholmskommunen Lidingö, vilket inte är en särskilt naturlig väg att åka till Estlandsfärjan.
 • När Micke och Slobban går på bussen första gången kan man, om man är riktigt skarpsynt, skymta att någon med kort svart hår, dvs inte Kongo, sitter på förarplatsen. Högst misstänkt eftersom Kongo i samma ögonblick ber Micke hålla käften som svar på dennes fråga om frukost.
  Rapporterat av Stefan Elmgren

upp

Café-intervju med Johan Rheborg

Fredrik Johansson har nosat upp en gammal intervju med Johan Rheborg som fanns med i Cafés oktobernummer 1999. Intervjun är gjord av Kjell Hägglund och får säkert inte publiceras så här egentligen, men låt oss skita i det tills någon klagar. Här är det utdrag Fredrik varit schysst nog att skriva av:

Den ene av dina karaktärer i Torsk på Tallinn, Magnus, såg ut som en seglarkille också?

–Ja, och det var bara jag som förstod mig på den karaktären, jag ville att Jonas Inde skulle spela honom men han vägrade. Ingen av de andra i Killinggänget har ju pluggat på universitet så de kände inte igen den killen, som ser prydlig och proper ut och har fått allt av pappa – men det är nåt som inte stämmer i huvudet på honom. Och looken är en typisk seglarkille fast lätt föråldrad.

Sandham 1989.

–Flajfrilla, vit och blårandig Ralph Laurenskjorta och vita jeans. Tomas Alfredsson fattade typen precis, har ju träffat flera magnusar så han fyllde på med attribut.

Varför ville du att Jonas Inde skulle göra honom?

–För att jag hade en annan karaktär från början, som vi sen strök ur manuset. Han var ännu mera båtsnubbe, en sådan där ensamseglare som skulle sitta långt ute på havet med zinkpasta på läpparna och spela in videodagbok. Alla hans gamla polare har lagt av det där livet och stadgat sig, det är bara han kvar och nu tänker han åka på dejtträff i Tallinn... tyvärr funkade han inte, de andra gubbarna var bättre så vi rationaliserade bort ensamseglaren från filmen.

...

Men [Percy] gjorde kanoncomeback i Torsk på Tallinn?

–Jo men nu har jag gjort om honom. Nu är han en halvalkad loser i ett kallt källarkontor, han har gett upp och hankar sig bara fram till varje pris. Men pånyttfödelsen var inte min förtjänst. Reseledaren i Torsk på Tallinn var inte ens Percy från början, men alla andra tittade på mig och sa: "Vi tror du ska göra den här rollen som Percy, Johan..." Det är verkligen inte jag som är Percykåt och säger hela tiden: "Vad tror ni om haka här?" Tvärtom spjärnade jag emot ett tag, jag ville helst lägga ner Percy för gott.

"På samma sätt han inte får något ut av att hänga i barer och glänsa som TV-stjärna, det han älskar med Killinggänget är att dela den kreativa upplevelsen med de andra i gruppen".

Så du njöt av gruppresan i Tallinn?

–Egentligen inte. Jag mådde dåligt då jag kom hem på kvällarna efter inspelningarna. Percy var inga problem, men det var jävligt påfrestande att spela Magnus, han betedde sig så in i helvete äckligt. Scenerna från den stora discolagerlokalen i Tallinn, när killarna träffar tjejerna, tog vi 30-40 minuter långa tagningar där kameran rörde sig runt. Så när kameran kom körde man efter manus, annars improviserade man i bakgrunden vilket gjorde att jag på en halvtimme helt enkelt förvandlades till Magnus.

Ja de scenerna har jag spolat tillbaka flera gånger på video, bara för att se hur alla beter sig i bakgrunden, det kändes nästan som att tjuvkika på riktiga människor. Din Magnus gjorde mig direkt generad, när han blev packad och dansade som en aggresiv dåre...

–Då kan du tänka dig hur generad jag kände mig efteråt. När jag skulle lägga mig på kvällarna hade jag känslan av att verkligen varit ute på dåligheter och hållit på med brudar... Men kreativt sett var det nog det bästa vi gjort. Äcklet inför Magnus är sådant som jag värdesätter nu, att jag verkligen gick ner i rollen. Dessutom var den första versionen två och en halv timme lång, vi funderar faktiskt på att ge ut den som långfilm på video.

Herregud, 90 borklippta minuter! Vad innehöll de?

–Hemskheter. Flera saftiga scener med Jonas Indes Umeå-man, Lennart Sundström med slamsugarn, som förresten var en annan sån där karaktär som ingen fattade förrän Jonas gestaltat den. Vi hade en scen där hans pappa hängde sig framför ögonen på honom, den är så tung att den inte är uthärdlig.

upp

Dela med dig...

Bidrag till den här sidan mottages tacksamt. Det är bara att maila.

 

Ledig plats

Har du något viktigt att säga om Torsk på Tallinn, eller har du ritat en fin teckning av när Slobodan bonkar på Eda?

Maila i så fall mig så kanske det dyker upp in this very spalt.


© Mikael Uvebrandt